An Altered Federation Dwelling

16 July 2019 . Tags: , ,

This Federation house lies in a beautiful Heritage conservation area. The house had been renovated in the 90s and its contemporary overlay was tired and no longer felt contemporary!

The brief was to create its now lost Federation street frontage, incorporating the second storey addition. To this end, we replaced the large glass doors on the verandah with french doors and fanlights inspired by the original front entrance. We added timber fretwork, tongue and groove panelling and repointed the brickwork to let it shine. The original entrance gate was discovered amongst the hedges and a tessellated front path was created. The interior brief was to soften the transition from the original Federation house to modern rear addition. Details such as timber multipaned doors, tongue and groove ceiling, cornices, picture rails and more classic joinery were all drafted in to create a softer aesthetic, with a bit of individuality shining through in the wall mural and vintage ‘fruit’ chandelier. The sanded original floors and the white interiors pare back the confection of plasterwork in the original rooms and show off the flamboyant chandeliers. Storage was created with new joinery in the kitchen, living room, study and the laundry. The Federation origin has been celebrated with a joyous white interior that importantly has a place for everything.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.